WordPress themanaam wijzigen

Als ik een bestaand thema – eigenlijk altijd – voor een WordPress website gebruik dan wil ik graag dat het gebruikte thema niet makkelijk te achterhalen is. Dit kan je voor uiteenlopende redenen doen, maar in de meeste gevallen zal het zijn zodat je concurrentie of klant niet makkelijk kan zien welk thema je hebt gebruikt.

Een van de eerste dingen die ik na het installeren van een thema doe is het wijzigen van de naam van je WordPress thema in het style.css bestand en het wijzigen van de mapnaam van je thema. Dit moet het grootste deel van de beheerders/bezoekers die je gebruikte thema willen achterhalen al op het verkeerde spoor zetten.

Wijzigen van je WordPress themanaam

Het wijzigen van de themanaam doe je via het style.css bestand van het thema. Navigeer met je FTP-client naar het style.css-bestand van jouw thema: wp-content/themes/THEMANAAM/style.css. Open het bestand, bovenin zie je de volgende regels staan:

 Schermafbeelding 2015-01-24 om 17.20.10

 /*
Theme Name: Twenty Fifteen
Theme URI: https://wordpress.org/themes/twentyfifteen
Description: Our 2015 default theme.
Version: 1.0
Author: the WordPress team
Author URI: https://wordpress.org/
*/

Deze kun je naar wens wijzigen, zoals in mijn geval:

 Schermafbeelding 2015-01-24 om 17.22.02

 /*
Theme Name: Joost van Kempen
Theme URI: https://www.joostvankempen.com
Description: Template voor mijn eigen website
Version: 1.0
Author: Joost van Kempen
Author URI: https://www.joostvankempen.com
*/

Het resultaat? In de WordPress admin zal nu de door jouw ingevoerde themanaam, description, versie enzovoorts staan. Wil je ook de afbeelding wijzigen die in de WordPress admin voor het thema wordt gebruikt? Maak dan een afbeelding/screenshot voor je thema van 880px breed en 660px hoog. Sla dit bestand op als screenshot.png en upload deze in je themamap. Zie hierboven een voorbeeld van mijn thema.

Maak de wijzigingen update-proof door gebruik te maken van een child thema – Ik raad het gebruik van een child thema erg aan. Zonder child thema zul je na iedere thema-update de style.css en de screenshot.png weer moeten aanpassen. Meer over WordPress child thema’s en het gebruik hiervan lees je in mijn andere blogs.

Wijzigen van de mapnaam van je WordPress thema

De tweede stap is het wijzigen van je mapnaam. Doe je dit niet, dan is het thema in no-time via de broncode van je website (ctrl/cmd+u in Chrome) te achterhalen:

blog-themanaam-wordpress-wijzigen

In bovenstaand voorbeeld is via de mapstructuur/mapnaam makkelijk te zien dat ik het thema yoo_aurora_wp gebruik. Een simpele Google opdracht achterhaalt zo de bron – en plek waar je het aan kunt schaffen – van dit thema. Dit wordt voor ‘de spion’ natuurlijk een stuk lastiger als deze mapnaam joostvankempen wordt.

Het wijzigen van de themamap kan in sommige gevallen heel makkelijk zijn: activeer een thema anders dan het thema waarvan je de mapnaam wilt wijzigen. Navigeer nu met je FTP-client naar de algemene themamap (wp-content/themes) en wijzig de mapnaam van het thema. In mijn geval zal ik de mapnaam yoo_aurora_wp wijzigen naar jvk. Het resultaat:

blog-wijzigen-mapnaam-thema

Activeer je thema weer en check of je thema nog naar behoren functioneert door alle pagina’s van je WordPress site goed te checken. Werkt alles? Bekijk dan de broncode van je homepage (ctrl+u/cmd+u). Als het goed is zie je nu dat alle themaverwijzigen de door jouw gekozen naam bevatten.

Troubleshooting

Wat te doen als je merkt dat er in de front- of backend van je website dingen niet lekker lopen na het wijzigen van de mapnaam? Bijvoorbeeld afbeeldingen die niet laden of foutmeldingen die na het wijzigen van de mapnaam verschijnen.

De meest voorkomende oorzaak is dat er in de database nog verwijzingen naar het originele themapad staan. In mijn geval dus /yoo_aurora_wp. In dat geval dien je een database find&replace te doen, waarbij alle records met ‘yoo_aurora_wp’ worden vervangen door ‘jvk’. Gelukkig is er een kant en klaar scriptje dat dit voor je kan doen. Download dit ZIP bestand en pak het uit. Binnen het ZIP bestand vind je het bestand wordpressvervang.php. Upload het bestand ‘wordpressvervang.php’ naar de hoofdmap van je website. Navigeer vervolgens in je browser naar www.jedomeinnaam.nl/wordpressvervang.php. Krijg je een melding dat de pagina niet gevonden is? Dan staat het bestand waarschijnlijk niet in de rootmap van je website. Belangrijk: vergeet niet om – na het doorlopen van onderstaande stappen – het bestand ook weer via FTP te verwijderen. Vergeet ook niet om een backup van je website te maken alvorens je dit script uitvoert!

Stap 1

Stap 1

Stap 1

Als het goed is heb je het bestand wordpressvervang.php al benaderd via je browser (www.jedomeinnaam.nl/wordpressvervang.php). Na het benaderen van het bestand via je browser wordt gevraagd of het script de wachtwoorden uit je wp-config.php bestand mag laden. Sta dit toe door de checkbox aan te vinken en klik op ‘Submit‘.

Stap 2

Stap 2

Stap 2

Als het goed is zie je dat al je database gegevens zijn ingevuld. Klik op ‘Submit DB details‘.

Stap 3

Stap 3

Stap 3

Selecteer de tabellen die je wilt scannen. Als je maar één WordPress installatie in je database hebt staan dan hoef je in deze stap alleen maar op ‘Continue’ te klikken. Heb je meerdere installaties in dezelfde database staan? Selecteer dan met ctrl+click de tabellen die het script moet scannen. Klik daarna op ‘Continue‘. Je krijgt nog een pop-up met de vraag of je alles gecheckt hebt. Klik op OK.

Stap 4

blog-themanaam-wijzigen-wordpress-vervang-4Plaats in het veld ‘Search For’ de originele mapnaam van je thema – in mijn geval dus yoo_aurora_wp. Bij het veld ‘Replace with’ vul je de nieuwe mapnaam van het thema in – in mijn geval jvk. Check dubbel of je de gegevens goed hebt ingevuld en klik daarna op ‘Submit Search string’.

Na even wachten verschijnt de melding dat het vervangen gelukt. Check of de foutmeldingen op je website verdwenen zijn. Vergeet niet om het wordpressvervang.php bestand van je server te verwijderen!

Mocht je nog vragen hebben schroom dan niet om deze hieronder te stellen in de reacties.