WordPress pagina template maken

In WordPress kun je gemakkelijk pagina templates toevoegen aan je thema. Handig als je specifieke pagina’s volgens een vast stramien wilt opmaken of bijvoorbeeld zonder sidebar of header wilt weergeven. Met het toevoegen van custom fields worden de mogelijkheden eindeloos, maar hierover lees je meer in mijn volgende artikel. Dit artikel zal zich puur focussen op het maken van een pagina template in WordPress.

Login op je FTP server en navigeer naar je themamap (wp-content/themes/JETHEMANAAM). In die map vind je een page.php bestand. Download dit bestand via je FTP cliënt en hernoem het naar page-<jetemplatenaam>.php, in dit geval: page-testtemplate.php. Open het bestand met je PHP/HTML editor. Voeg de volgende code toe direct na de php open tag (<?php):

/*
Template Name: TestTemplate
*/

blog-test-templateSla het bestand op en upload het naar je themamap. In je themap zal nu naast het standaard page.php bestand ook je page-testtemplate.php bestand staan.

Log in op de backend van je wordpress website en navigaar naar Pagina’s – > Nieuwe Pagina. Aan de rechterzijde onder het kopje ‘Pagina Attributen’ kun je jouw template/sjabloon selecteren. Als je de pagina opslaat is de geselecteerde template aan de pagina toegekend. In dit geval jouw zelfgemaakte testtemplate.

Door het wijzigen van je template bestand – in dit geval het page-testtemplate.php – kun je bepaalde elementen van de pagina toevoegen of wijzigen. Handig als je de sidebar op – bijvoorbeeld – je contactpagina wilt verwijderen, terwijl op de rest van de pagina’s de sidebar actief blijft. Via de template kan ik het stukje code dat de sidebar aanroept wijzigen of verwijderen. Ook kun je met behulp van CSS in je template de hele look en feel van het thema veranderen voor specifieke pagina’s. Absoluut het uitproberen waard dus.

Om je thema update proof te houden raad ik écht aan om een Child theme te gebruiken. Dit is een kwestie van vijf minuten werk en het zorgt ervoor dat je je thema kunt blijven updaten. Hierover lees je binnenkort meer.