Viral Marketing via Video

Afgelopen week heb ik een interessant college over online video van Remco Bron mogen bijwonen. Video heb ik altijd al erg interessant gevonden. Opmerkelijk aan Remco’s college vond ik zijn aangename manier van presenteren, wat de inhoud voor mij nog interessanter maakte. Hij wist je iedere minuut te boeien. Na het college googlede ik op zijn naam en kwam ik erachter dat hij een professioneel spreker is. Dat verklaart een hoop. Remco definieert zijn spreekstijl als volgt:

Mijn specialisatie is tijdens mijn presentatie het publiek een razendsnelle overview te geven van het social media en internet landschap en daarna direct in te zoomen op praktische toepassingen en voorbeelden specifiek gericht op de doelgroep.

Zijn manier van spreken hield mijn aandacht zo vast, dat ik besloot dit blog (de laatste voor mijn minor Online Communicatie) in stijl van Remco te schrijven. Vandaag dus in de hoofdrol: Viral Marketing via video. Dit natuurlijk volgens Remco’s principe: een razendsnelle overview en daarna direct inzoomen op praktische toepassingen en voorbeelden.

Viral marketing in a nutshell

viral-marketing

Wat?
Bovenstaande afbeelding weergeeft de basis van Viral Marketing: het draait allemaal om word-of-mouth. Viral marketing is de mond-tot-mond reclame van het internet. Viral marketing maakt gebruik van bestaande sociale netwerken om een bepaalde marketinguiting zo snel mogelijk te verspreiden zodat het een epidemie, ook wel ‘buzz’ genoemd, wordt. Dit is bijvoorbeeld een video die massaal via social media gedeeld wordt en binnen één maand 49.329.711 views genereert.

Hoe?
Hoe niet? Werkelijk alles kan ingezet worden: mits het aanslaat. Daar zit ook meteen de kritische succesfactor: als jouw video binnen een week niet meer dan een miljoen keer bekeken wordt, is de kans dat hij ‘viral’ gaat klein. Het is dus een flinke uitdaging om een video viral te krijgen.

Waarom?
Met een viral kan je tegen relatief lage kosten binnen een korte tijd een gigantisch publiek bereiken.

De vijf beste virals

De onderstaande video’s zijn in mijn ogen de beste virals van de afgelopen tijd. Ik heb bij het samenstellen van mijn top vijf vooral gekeken naar de originaliteit van de video, de impact die het op mij heeft gehad en de behaalde resultaten.

1 – Dermablend – Go beyond the cover

Een van de meest gave video’s die ik ooit heb gezien. Go Beyond The Cover is een promotie video van DermaBlend. DermaBland ontwikkelt producten waarmee je infecties of tatoeages ‘onzichtbaar’ maakt op je huid. DermaBlend besloot dit aan te tonen door een man vol tatoeages weer helemaal ‘tatoeage vrij’ te maken. De video heeft een mysterieuze sfeer, daarnaast wordt de video wordt deels achteruit afgespeeld, wat het effect van de video gigantisch versterkt. Inmiddels is de video meer dan 12 miljoen keer op YouTube bekeken, een absolute viral dus!

 

2 – Embrace Life – Wear Your Seatbelt

Bovenstaande video werd is in opdracht van de verkeersveiligheid dienst in Sussex, Sussex Safer Roads, gemaakt. Binnen tien maanden werd de video meer dan 11,8 miljoen keer bekeken. Ik vind dat de video een enorme emotionele kracht heeft, vooral door het betrekken van zijn familie. De tranen springen je nog net niet in de ogen. De video is massaal gedeeld via sociale media en heeft verschillende awards gewonnen.

 

3 – Dollar Shave Club – Our blades are f*cking great

Een origineel concept, een nog originelere promo video. Twee ingedriënten voor een mooie campagne video. Dollar Shave Club is een organisatie die haar leden iedere maand een set scheermesjes toestuurt. Ter promotie van de herstart van het bedrijf is bovenstaande video ontwikkeld. In de video worden de voordelen van de Dollar Shave Club en de nadelen van haar concurrentie op een opmerkelijk directe wijze aangeprezen. Termen als ‘F*cking’ ontbreken daar niet in. In mijn ogen is dit een geweldige manier om je doelgroep te benaderen: het spreekt aan, het is grappig en het vertelt informatie over het product. Het resultaat? Binnen twee dagen 600.000 views en  5.000 nieuwe orders.

 

4 – Old spice – The Man Your Man Could Smell Like

Begin 2010 publiceerde Old Spice, producent van mannelijke verzorgingsproducten, bovenstaande commercial. Door de humorischtische houding van de hoofdrolspeler, zijn omgeving en zijn uitspraken sloeg het filmpje goed aan bij het publiek en ging het binnen no-time viral. Binnen een paar weken had de video 19 miljoen views op YouTube. Old Spice speelde goed in op de ontstane situatie: er werden korte commercials (180+) op verzoek van fans (via social media) gemaakt. Deze sloegen misschien niet zo goed aan als de eerste video, maar trokken een gigantisch publiek. De facts? Meer dan 180 video’s resulteerden in meer dan 60 miljoen views en 22.500 reacties op sociale media.

 

5 – Heineken – Champions League Concert

In 2010 bedacht Heineken bovenstaande guerilla-campagne. De campagne is uniek en in mijn ogen erg humoristisch. Dikke pluspunten voor de bedenker ervan dus. De campagne zelf werd voor de wedstrijd live uitgezonden op Sky News en trok 1,5 miljoen kijkers. Een dag later ging de video, met daarin de making-of en uitvoer van de campagne, totaal viral: maarliefst 10 miljoen mensen zagen de video in het nieuws. In de weken die daarop volgden werd de video online nog eens 5 miljoen keer bekeken.

Tot zover mijn top vijf virals. Hopelijk hebben de bovenstaande cases je wat inzicht over de mogelijkheden en kracht van viral gegeven.  In mijn ogen kun je met een viral voor een relatief laag budget een gigantisch publiek bereiken. Echter denk ik dat de kans dat een video viral gaat (heel) erg klein is. Zorg dus dat je echt iets origineels hebt waar mensen over willen praten. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar elke viral is begonnen met een simpel idee…

Afbeelding: Go Beyond The Cover