Google Authorship: Je foto in de zoekresultaten

Tegenwoordig zie je steeds vaker een profielfoto en een link naar een Google+ profiel opduiken in de Google zoekresultaten. Deze geven extra informatie over de auteur van het artikel of de pagina die achter het zoekresultaat schuil gaat. Deze nieuwe feature van Google draagt de naam Google Authorship en is een onderdeel van Google’s Rich Snippets.

google-authorship-voorbeeld

Ik vind Google Authorship een mooie toevoeging aan de zoekresultaten-pagina van Google. Het biedt je als blogger een extra kans om wat meer tussen de vele ‘saaie’ zoekresultaten uit te springen. Bovendien wordt een zoekresultaat door jouw foto en een link naar je profiel een stuk persoonlijker.

Google Authorship verifieert jou als persoon via je Google+ account. Alle content die je online geschreven hebt kun je vervolgens aan je Google+ account koppelen:  je geschreven content wordt door Google als jouw content geregistreerd. Mocht een concurrent er met jouw woorden of teksten vandoor gaan, dan kan hij/zij daarmee geen SEO voordelen in de Google zoekresultaten tegemoet zien. Google weet door Google Authorship wie de eigenaar van de tekst is.

Google Authorship: Aan de slag

Het is zeker de moeite waard om Google Authorship te integreren in je blog of website. In de meeste gevallen heb je Google Authorship binnen een kwartier opgezet en profiteer je direct van bovenstaande voordelen. Het opzetten van Google Authorship bestaat in principe uit drie stappen.

Stap 1) Koppel je website aan Google+

Om Google Authorship in te zetten moet je een Google+ account hebben. Ik ga er van uit dat je een Google+ account hebt. Toch niet? Een account aanmaken is zo gedaan. Log in op je Google+ account en navigeer naar je Google+ profiel pagina.

google-authorship-stap-1

Klik aan de linkerzijde op ‘Profiel’ (1) en ga vervolgens naar ‘Over’ (2). Scroll naar beneden totdat je bij de module ‘Links’ komt. Klik onderin de module op ‘Bewerken’.

google-authorship-stap-2

Scroll naar het kopje ‘Bijdrager aan’, klik op ‘Aangepaste link toevoegen’. Vul de naam van je website en de link ernaartoe in, zoals weergeven is in bovenstaande afbeelding. Klik op opslaan en navigeer terug naar je profielpagina. Je ziet nu de naam van je Blog binnen de module ‘Links’ staan.

Dat was het wat betreft je Google+ profielpagina. Tip: Via het blokje ‘Links’ kun je Google+ koppelen met je andere sociale accounts

Stap 2) Koppel je content aan Google+

Je hebt je Google+ profiel ingesteld. Google weet nu aan welke blog of website jij content bijdraagt. Nu moet je Google nog vertellen welke content op die website van jou is. Dit doe je door vanuit de content een link naar je Google+ profiel te plaatsen. Dit kan op verschillende manieren:

Simpele tekstlink
De meest eenvoudige manier om content aan je Google+ account te koppelen is het plaatsen van een tekstlink binnen de content naar je Google+ profiel. Dit kan eventueel ook binnen je ‘author bio’, mits deze op iedere pagina waar jij content voor hebt geschreven zichtbaar is. De link moet de tekst Google+ bevatten en linken naar je profielpagina inclusief ?rel=author. De broncode van de link komt er dus als volgt uit te zien:

<a href=”https://plus.google.com/1234567890987654321?rel=author“>Google+</a>

WordPress
Voor WordPress zijn er verschillende Google Authorship plug-ins beschikbaar die content aan je Google+ account koppelen. Een aanrader is de plugin Google Plus Authorship. Na het installeren en activeren van de plugin navigeer je naar ‘Je Profiel’ in de WordPress admin. Onderaan ‘Je Profiel’ zie je het invoerveld ‘Google Plus Profile Information’ staan. Voer hier de volledige URL naar je Google+ profiel in.

google-authorship-stap-31

Druk op opslaan. Ieder artikel dat je nu publiceert wordt automatisch gelinkt aan je Google+ account.

Stap 3) Checken

Als je bovenstaande stappen doorlopen hebt dan zal het waarschijnlijk enige tijd duren voordat je het resultaat in de Google zoekresultaten ziet. Toch is het mogelijk om de wijzigingen direct te zien met Google’s Rich Snippet Tool. In de tool kan je een URL invoeren waarop jouw content staat. De tool laat vervolgens een impressie van het zoekresultaat zien. Als het goed is inclusief jouw Google+ profielfoto en een link naar je Google+ pagina.

Weinig inspanning, veel voordeel

Ik vind Google Authorship een mooie toevoeging voor je blog of website. Met relatief weinig inspanning (maximaal 15 minuten werk) kan je de zoekresultaten van jouw blog of website onderscheiden van de andere zoekresultaten. Als het goed is helpen bovenstaande stappen helpen je goed op weg. De moeite waard om even in te duiken dus.