Facebook zakelijk inzetten: De eerste stappen

Sociale media kunnen anno 2013 als volwaardige marketingkanalen beschouwd worden door organisaties. Bijna de helft van alle Nederlanders is actief op een sociaal netwerk. Door sociale media als organisatie in te zetten kan je een groot deel van je doelgroep effectief bereiken. Daar gaat dit artikel je meer inzicht over geven. Eerst even wat beknopte Nederlandse cijfertjes over drie grote sociale netwerken, namelijk Facebook, Twitter en Youtube:

facebook-iconFacebook

Gebruikers: 7.900.000
Deel v/d populatie: 60%
Groei 2012-2013: 2%

youtube-icon

YouTube

Gebruikers: 7.100.000
Deel v/d populatie: 54%
Groei 2012-2013: 0%

twitter-icon

Twitter

Gebruikers: 3.300.000
Deel v/d populatie: 25%
Groei 2012-2013: 0%

Facebook mag zich met 7,9 miljoen gebruikers (feb. 2013) het grootste sociale netwerk van Nederland noemen. De stijging in het aantal gebruikers van Facebook en overige social media begint af te vlakken. Zo is het aantal Facebook gebruikers het afgelopen jaar met 2% gestegen. De periode daarvoor (2011-2012) was dit nog 28%.

Facebook zakelijk inzetten

Grote merken als Philips of Samsung zijn al een aantal jaar met een fanpage actief op Facebook. De laatste tijd zie ik ook steeds meer fanpages van lokale bedrijfjes verschijnen, zoals het bedrijfje aan huis van mijn buurvrouw. Met bijna 8 miljoen Nederlandse gebruikers is Facebook een aantrekkelijk (en goedkoop!) medium om in te zetten. Voor kleinere organisaties met geen of weinig mediabudget misschien wel het meest aantrekkelijke medium.

Facebook biedt veel mogelijkheden voor bedrijven. Zo is het mogelijk om een fanpage van je bedrijf in te richten. Ook biedt Facebook uitgebreide advertentiemogelijkheden aan. Wat ik een groot voordeel van adverteren op Facebook vind is dat er veel informatie over de gebruikers bekend is, waardoor je erg gesegmenteerd kan adverteren. Ook stelt Facebook uitgebreide monitoring-tools beschikbaar, waarmee je het effect van je campagne nauwkeurig kunt meten.

Opzetten van een Facebook Fanpagina

 

fb-1

Je hebt de knoop doorgehakt: Jouw bedrijf gaat zich ook vertegenwoordigen via Facebook. Je bedrijf aanmelden op Facebook gaat iets anders in werking dan het aanmaken van een ‘persoonlijk profiel’. Voor bedrijven zijn er fanpagina’s. Een fanpagina lijkt erg op een persoonlijk Facebook-profiel. Een fanpagina heeft echter een aantal extra mogelijkheden ten opzichte van een persoonlijk profiel.

Een fanpagina kan iedereen binnen de vertrouwde Facebook omgeving aanmaken. In de eerste stap van het aanmeldproces word je gevraagd binnen welke branche je bedrijf actief is. Dit is om je bedrijf beter naar voren te laten komen bij bepaalde zoekopdrachten. Nadat je een branche hebt geselecteerd word je gevraagd je bedrijfsnaam en naw gegevens van je bedrijf in te voeren. Dit zijn de enige vereiste gegevens voor het opzetten van een fanpagina. Niet bepaald een ingewikkeld proces. Tip: Na het aanmaken van je fanpagina is het niet meer mogelijk de naam of branche van je bedrijf te wijzigen.

Inrichten van je Facebook-fanpagina

De vervolgstap is het inrichten van je Facebook-fanpagina. In onderstaand voorbeeld van Samsung Mobile staan de belangrijkste onderdelen van een fanpage.

facebook-zakelijk-1

 

1) De profielfoto – Een belangrijk onderdeel van je fanpagina. Met deze foto komt je bedrijf terug in eigen posts, in zoekresultaten en op andere pagina’s. Aangeraden wordt je logo te verwerken in je profielfoto. Hierdoor kunnen (potentiële) fans je bedrijf direct herkennen.

2) De omslagfoto – Dit is het eerste wat de bezoeker van je fanpage ziet. Zorg dus dat het raakt! Een leuk voorbeeld is de omslagfoto’s van chipsfabrikant Pringles. Volgens de Facebook-regelgeving is de vermelding van contactinformatie, aanbiedingen of prijzen in je omslagfoto niet toegestaan. Houd hier dus rekening mee.

facebook-fanpagina-pringles

Een creatief idee vind ik het in elkaar laten overlopen van omslag- en profielfoto, zoals in dit voorbeeld van Corona. Zorg er wel voor dat dit niet ten koste gaat van de duidelijkheid van je logo.

facebook-fanpagina-corona

3) Omschrijving – Vermeld hier je organisatieomschrijving. Dit is zoekmachinetechnisch gezien een belangrijk onderdeel. Ook kan je hier de URL van je website aan toevoegen. Ben je met je bedrijf actief op meerdere sociale media? Voeg dan de links naar je andere sociale profielen toe.

4) Apps – Binnen je fanpage kan je apps plaatsen. Hierin kan je bijvoorbeeld evenementen, producten of een ‘fan van de maand’ in terug laten komen. Welke apps je kan gebruiken hangt natuurlijk af van je organisatie. In mijn ogen is het goed om apps te gebruiken voor evenementen, tijdelijke aanbiedingen of prijsvragen. Ga niet teveel de commerciële kant op met je fanpage.

Met bovenstaande richtlijnen ben je een heel eind op weg met de inrichting van je Facebook-fanpage. Natuurlijk speelt content ook een belangrijke rol: wat ga je op je Facebook-tijdlijn plaatsen en wat niet? Daarover meer in een toekomstig blog. Hieronder nog een herhaling van de belangrijkste punten, met als voorproefje al wat punten over content.

Do’s

 • Vermeld altijd een link naar je website. Hier kunnen bezoekers terecht voor meer informatie;
 • Actief op andere sociale media? Vermeld de links daarvan dan op je profiel.
 • Gebruik je eigen huisstijl in profiel- en omslagfoto. Een aanrader is om op alles sociale media dezelfde.
 • Publiceer regelmatig updates, laat zien dat je aanwezig bent.
 • Verwerk een call-to-action in updates, maar overdrijf niet.
 • Maak updates nog aantrekkelijker door een afbeelding of video toe te voegen.
 • Tag bepaalde fans in foto’s. Ga niet over de grens heen: te veel taggen kan irritatie opleveren, waardoor je fan weg kan lopen.
 • Geef een reagerende fan af en toe een compliment.

Dont’s

 • Een ‘persoonlijk’ profiel als bedrijfspagina inzetten. Buiten het feit dat het tegen de Facebook-regels is kun je als persoon maximaal 5000 vrienden hebben. Zonde als je merk booming wordt  en je zo aan het maximale aantal ‘fans’ zit.
 • Verwijder nooit een reactie van een fan! Negatieve reactie? Ga dan het gesprek met je fan aan. KitKat verwijderde ooit negatieve reacties van Greenpeace op hun fanpage nadat bekend werd dat er palmolie in KitKat verwerkt was. De beheerders verwijderden de reacties, waardoor het voor Greenpeace-fans een sport werd om zoveel mogelijk klachten te plaatsen.
 • Spelfouten zijn fataal. Goed Nederlands is een must!
Ik vind Facebook veruit het belangrijkste sociale kanaal om in te zetten voor bedrijven. Met 7,9 miljoen gebruikers is een groot deel van je doelgroep altijd met een druk op de knop te bereiken, ook voor kleine organisaties zonder een miljoenenbudget. De truc is om je doelgroep eerst aan je te binden. Zolang zij jouw fanpage niet ‘liken’ wordt het lastig om hen te bereiken. Het aantal fans zou je in korte tijd kunnen stimuleren door op Facebook te adverteren.