Bloggen als krachtige marketingtool

Het woord ‘bloggen’ doet mij denken aan de beginfase van internet. Het social medium van 2003. Nooit heb ik iets met bloggen gehad. Geen tijd voor. Toch betrap ik mijzelf erop dat ik af en toe een blog lees. Allerminst consequent overigens. Afgelopen week kwam ik weer eens met bloggen in aanraking. Aanleiding om er deze keer eens wat dieper in te duiken.

Uit enigszins gedateerde cijfers van StartingBusiness (2010) blijkt dat er flink wat ‘afgeblogd’ wordt. In 2010 waren er wereldwijd maar liefst 152 miljoen blogs actief op internet, dit tegenover 600 miljoen Facebook-gebruikers. Eén blog op elke vier Facebook-gebruikers dus.

Websites als GeenStijl, AutoNieuws en Tweakers draaien om het bloggen. Ook zie ik dat bedrijven steeds meer aan het bloggen zijn geslagen. De reden hiervoor? Uit cijfers van B2BContact blijkt dat bloggen flink wat voordelen kan opleveren voor bedrijven.

Blogs genereren traffic

Meer bezoeker naar je website door bloggen
Bloggen leidt tot meer bezoekers. Websites met een blog trekken 55% meer bezoekers dan websites zonder blog.  Ik kan me voorstellen dat je veel meer prospects naar je website haalt door te bloggen over interessante ontwikkelingen binnen de markt. Hierdoor ga je mensen naar je site halen die, als het goed is, geïnteresseerd zijn in je producten of diensten. Dit kan positief zijn voor je bounce percentage. Via een blog bouw je langzaam een relatie op met je prospects, waardoor de kans dat ze eerder klant worden aanneembaar is.

SEO Bom

blog-meer-indexHet bijhouden van een blog draagt bij aan de online vindbaarheid (SEO) van je website. Door te schrijven over je diensten/producten of belangrijke ontwikkelingen binnen de markt genereer je veel relevante content. Uit het onderzoek van B2BContact blijkt dat websites die een blog bijhouden ruim vier keer zoveel pagina’s in de index van de zoekmachines hebben staan als ‘niet-bloggende’ websites. Bovendien draagt bloggen op een positieve manier bij aan je algemene positie in de organische zoekresultaten.

Het resultaat van het onderzoek? Bloggen leidt tot 67% meer leads, blijkt uit de cijfers B2BContact. In mijn ogen voor ieder bedrijf een must om ermee aan de slag te gaan.

Illustratie: Kwiek Ontwerp