Basics voor een succesvol LinkedIn Profiel

linkedin-iconTegenwoordig is LinkedIn je all-in-one online CV en een must voor iedereen die actief is op de arbeidsmarkt. LinkedIn is een zakelijk sociaal netwerk met 187 miljoen gebruikers. Iedere seconde komen daar twee gebruikers bij. LinkedIn is actief in meer dan 200 landen. Met meer dan drie miljoen Nederlanders op LinkedIn staat ons kikkerlandje op de zesde plaats als het gaat om (pure!) gebruikersaantallen.

Een LinkedIn profieletje is zo aangemaakt, kwestie van minuten. Een profiel optimaliseren is een tweede verhaal. Afgelopen week vertelde iemand mij pas na anderhalf jaar tevreden te zijn met zijn LinkedIn profiel. Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar wat zijn nu de basis succesfactoren van een LinkedIn profiel? In het gratis e-book How To Really Use LinkedIn (tip!) trof ik een mooi lijstje aan. Mooi moment om er zelf ook eens in te duiken en mijn profiel te optimaliseren.

In mijn ogen zijn onderstaande punten de belangrijkste basisfactoren voor een succesvol LinkedIn profiel:

  1. blog-linkedin-profieljoostDuidelijke profiel foto – Veel mensen vergeten dat LinkedIn een zakelijk netwerk is en stellen een foto met hun huisdier, vakantie– of – nog erger – een uitgaansfoto als profielfoto in. Niet doen. Vaak is een duidelijke foto van het gezicht voldoende, zorg natuurlijk dat je er verzorgd uit ziet. Het is voor bezoekers mogelijk de foto te vergroten om je beter te kunnen herkennen, daarom is een foto van hoge resolutie aan te raden. Echt goed scoren? Overweeg dan om een profielfoto te laten schieten door een professionele fotograaf. Het komt verzorgd over en laat zien dat je echt de moeite hebt genomen voor je profiel. Dit heb ik op mijn vorige opleiding gratis kunnen laten doen, en ik krijg er nog steeds leuke reacties op.
  2. Gebruik je echte naam – Het gaat om vinden en gevonden worden. Gebruik dus altijd de naam die je in je zakelijke omgeving gebruikt, en geen bijnaam. Vul ook altijd je achternaam in. Heb je liever niet dat mensen waarmee je geen connectie hebt je achternaam zien? Dan kan je dit aangeven bij je voorkeuren. Ben je gehuwd en heb je een andere achternaam aangenomen? Gebruik dan ook altijd je meisjesnaam. Mensen van de lagere- en middelbare school (her)kennen je nieuwe achternaam niet.
  3. Passende headline – De headline is een belangrijk onderdeel van je profiel. De headline is het eerste wat mensen zullen zien als je profiel naar voren komt bij een (Google) zoekopdracht of als je als suggestie wordt weergeven. Gebruik termen waarop je gevonden wil worden. Probeer te prikkelen met de headline, maar houd het persoonlijk.
  4. Volledige werk- en opleidingsgeschiedenis – Zorg dat je LinkedIn profiel volledig is: Houd als vuistregel aan dat je alle behaalde diploma’s en banen die je na de basisschool hebt behaald op je profiel plaatst. Misschien zijn je supermarktbaantjes niet heel relevant voor de markt waarin jij je bevindt. Je kunt dus overwegen om alleen beroepen die je na de middelbare school hebt beoefend op je profiel te plaatsen. Een potentiële klant, werkgever of opdrachtgever kan op basis van je werk- en opleidingsgeschiedenis bepalen of jij geschikt bent voor een job! Zeker de moeite om je geschiedenis volledig te maken. Ook kunnen oud- collega’s of klasgenoten je aan de hand van je werk/studiegeschiedenis vinden.
  5. Relevante connecties – Ga niet als een wildebras iedereen uitnodigen en accepteren. Het hebben van een groot netwerk is kostbaar. Het hebben van een groot netwerk met ‘known en trusted’ connecties is nog veel kostbaarder. Echt netwerken gaat immers om geven en ontvangen. Bekijk dus altijd of een connectie een toegevoegde waarde heeft voor je netwerk.
  6. Kwaliteiten – Binnen LinkedIn kan je je kwaliteiten (skills) aangeven. Hiermee geef je je vakgebied aan. Bovendien is het goed voor de SEO van je profiel. Het sterke aan de kwaliteitenfunctie is dat iemand anders jouw kwaliteiten kan bevestigen, en jij die van iemand anders. Vergeet dus niet om af en toe ook de skills van je connecties te bevestigen.
  7. Samenvatting – Het is mogelijk een samenvatting van jezelf op je profiel te plaatsen. Absoluut doen. Een samenvatting geeft in een paar regels weer wie je bent, wat je kunt en wat je interesses zijn. Zet de samenvatting bovenin je profiel en vermeldt belangrijke projecten en vakken waaraan je hebt deelgenomen. Zorg dat je samenvatting duidelijk gestructureerd is en maak gebruik van koppen. Gebruik ook de volledige 2000 karakters die je voor je samenvatting hebt. Waarom? Dit komt zeer ten goede van de vindbaarheid (SEO) van je LinkedIn profiel.

Natuurlijk zijn er veel meer factoren die het succes van je LinkedIn profiel beïnvloeden. Bovenstaande punten moet je sowieso op orde hebben. Zoals eerder vermeld helpt het gratis e-book How To Really Use LinkedIn je een heel eind op weg. Benieuwd hoe je profiel er op dit moment voor staat? Check dan of je aan de LinkedIn eis voldoet met de Linkulator.

Illustratie: NoRebbo