Affiliate marketing als sterk marketingkanaal

Ongetwijfeld een vaak voorkomend probleem: je hebt net duizenden euro’s geïnvesteerd in de ontwikkeling van je website of webshop. Zonder media-inspanningen gaan je bezoekersaantallen waarschijnlijk tegenvallen. Wat ga je inzetten? Display advertising is een mogelijkheid, maar daar heb je relatief een fors budget voor nodig en het resultaat is vaak niet te meten (branding). Einde oefening? Affiliate marketing kan de oplossing bieden!

nocurenopayHet grote verschil tussen display advertising en affiliate marketing is dat de laatste performance based is. Waar display vooral om impressies draait, draait affiliate marketing om acties. Dit komt erop neer dat je in de meeste gevallen alleen advertentiekosten betaalt als er een bepaalde actie heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld een klik of een conversie. No cure? No pay! Erg interessant voor startende bedrijven. Maar hoe moet je affiliate marketing inzetten? En hoe sluit je je aan bij een affiliate netwerk? Meer daarover in mijn blog van vandaag.

Affiliate marketing in Nederland

Allereerst wat facts over affiliate marketing. De ‘affiliate markt’ wordt in Nederland gedomineerd door een aantal grote affiliate netwerken. De 10 grootste affiliate netwerken van Nederland samen waren in 2012 goed voor een omzet van 100 miljoen euro. Dat is nagenoeg gelijk aan de omzet van 2011. De invoering van de nieuwe ‘cookiewet‘ in 2012 heeft volgens Marketingfacts een grote impact gehad op de daling van de omzetgroei in 2012. Echter, ik denk niet dat dit de hoofdfactor is, aangezien over datzelfde jaar bij overige mediauitgaven ook een daling in de omzetgroei zichtbaar is.

Aan de slag met affiliate marketing

Genoeg theorie voor nu. Eens kijken hoe affiliatie marketing ingezet kan worden. Door dieper in affiliate marketing te duiken kan ik meteen polsen welke mogelijkheden er op het gebied van affiliate marketing voor mijn eigen website, www.faktor22.nl, zijn.

Betrokken partijen
Bij affiliate marketing zijn over het algemeen drie partijen betrokken:

  1. De adverteerder – De eigenaar die zijn website onder de aandacht wil brengen – Voorbeeld: Ik -> Faktor 22;
  2. Affiliate netwerk – Een netwerk van affiliates die mijn advertentie zullen plaatsen – Voorbeeld: Daisycon;
  3. De affiliate – De website die mijn advertentie opneemt en weergeeft aan bezoekers – Voorbeeld: Web2Host.

Het affiliate proces in een notendop

Er zijn in principe twee mogelijkheden voor het inzetten van affiliate marketing: zelf een affiliate netwerk opzetten of je aanmelden bij een bestaand affiliate netwerk. Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen op het gebied van kosten, kennis en contracten. Ook zitten er verschillen tussen de bestaande affiliate netwerken. Daar ga ik nu even niet op in. Wel wil ik je de volgende tip meegeven bij het maken van de keuze: kijk vooral goed naar jezelf, ‘welke vorm van affiliate marketing (en welk netwerk) past het beste bij mij?’

affiliate-marketing-in-kaart

In bovenstaand voorbeeld ga ik er vanuit dat ik zelf een banner voor Faktor 22 ontwerp met de tekst: ‘Website nodig? www.faktor22.nl’. Ik heb mijzelf aangemeld bij het affiliate netwerk Daisycon, waaraan ik mijn banner heb toegevoegd. Bij Daisycon geef ik aan binnen welke websites (affiliates) mijn advertentie moet worden opgenomen. Bijvoorbeeld alleen websites die als hoofdonderwerp webdesign of e-commerce hebben.

Mijn advertentie wordt vervolgens bij alle affiliates van het netwerk die aan een bepaald profiel voldoen ondergebracht. In bovenstaand voorbeeld is dit Web2Host. Iedere conversie via mijn banner wordt door Daisycon (per affiliate) geregistreerd. Voor iedere gerealiseerde conversie (via het affiliate netwerk) betaal ik een vergoeding aan Daisycon. Daisycon geeft voor iedere conversie een vergoeding aan de affiliate, bijvoorbeeld aan Web2Host.

affiliate-marketing-zelf-inzetten

 

Ik zou affiliate marketing ook kunnen toepassen zonder een affiliate netwerk in te schakelen. Web2Host biedt hosting oplossingen voor bedrijven en particulieren aan. Ik zou Web2Host bijvoorbeeld kunnen vragen om een extra stap in hun check-out proces op te nemen. In deze stap wordt de bezoeker die online een hosting pakket besteld gevraagd: ‘Gratis een offerte voor een website op maat ontvangen?‘. Via een check-box kunnen ze aangeven of ze hier gebruik van willen maken. Voor iedere keer dat een klant van Web2Host dit heeft aangevinkt krijg ik een lead van Web2host, en Web2Host een vergoeding van mij.

Afrekenmodellen
Het gunstige van affiliate marketing is dat je alleen betaalt bij resultaat. Daarbij wordt gewerkt met verschillende afrekenmodellen, de meest voorkomende zijn:

  • CPC: Er wordt afgerekend per klik op mijn advertentie;
  • CPL: Er wordt afgerekend per aanmelding, registratie of aanvraag via de advertentie;
  • CPA/CPS/CPO: Er wordt afgerekend per actie (verkoop of order) via de advertentie;
  • CPM: Er wordt afgerekend per 1000 impressies (views) van de advertentie.

Ieder affiliate netwerk hanteert één of meerdere afrekenmodellen. Houdt bij de zoektocht naar een geschikt affiliatenetwerk dus rekening met het afrekenmodel dat gehanteerd wordt.

Zelf een affiliate netwerk opzetten

Voor een bedrijf dat actief is binnen webdesign, zoals Faktor 22, kan het erg interessant zijn om zelf een affiliate netwerk op te zetten. Faktor 22 heeft inmiddels de websites van meer dan 30 bedrijven ontwikkeld en heeft daarmee een groot netwerk van klanten en relaties opgebouwd. Door alle klanten te benaderen en te vragen of zij een advertentie van Faktor 22 op hun website willen opnemen kan er zelf een affiliate netwerk worden opgezet. In eerste instantie alleen voor Faktor 22, maar in een later stadium ook voor klanten onderling. Hierdoor ontstaat er een echt ‘netwerk’, dat alleen maar kan groeien. Droomverhaal? Misschien. Maar ik zie er zeker mogelijkheden in.

In mijn ogen moet affiliate marketing door iedere organisatie serieus overwogen worden. Door goed te analyseren welke methode van affiliate bij jouw organisatie past, kun je een krachtig extra marketingkanaal creëren.